Szara Pleśń

Szara pleśń znana jest na całym świecie. Patogen ten atakuje wszystkie części nadziemne roślin: liście, kwiaty, owoce, pędy i pąki. Występuje on na roślinach ozdobnych, warzywnych i owocowych. Ponadto rozwija się również podczas przechowywania żywności. Pierwszymi objawami patogenu są brunatne gnilne plamy szybko przechodzące w prawie czarne nekrozy. Najczęściej na granicy tkanki zdrowej z chorą powstaje szary pylisty nalot. Porażenie szybko postępuje powodując gnicie kwiatów. Źródłem infekcji pierwotnych są resztki roślin w których zimują formy przetrwalnikowe. Infekcje zachodzą wyłącznie w kropli wody lub zranienie. do zakażeń dochodzi gdy temperatura gwałtownie się obniża, co powoduje skraplanie wody na różnych częściach roślin.

Bardzo dobre wyniki w walki z patogenem daje usuwanie wszystkich resztek roślinnych (grabienie liści) oraz usuwanie zarażonych części roślin. Po zauważeniu nalotu, należy usunąć i spalić wszystkie zaatakowane części rośliny. Powinniśmy zapewnić roślinom odpowiednią ilość światła oraz świeżego powietrza. Po zauważeniu pierwszych objawów możemy przystąpić do zwalczania drogą chemiczną. W tym celu możemy zastosować Kaptan lub Fenheksamid.